Pages: [1]
  Print  
Author Topic: RapidMiner can't find R_HOME env  (Read 579 times)
yakito
Newbie
*
Posts: 23


« on: July 15, 2013, 09:03:39 PM »

Hello,

I am trying to install the R extension under RapidMiner 5.3 but even after following all the steps I can't make it work.

When I go to the logs I find out the following error:

Code:
[Fatal Error] :1:1: Premature end of file.
R_HOME is not set. Please set all required environment variables before running this program.
Unable to start R
Jul 15, 2013 5:01:57 PM com.rapidminer.tools.r.JRIRSession initializeEngine
SEVERE: Could not initialize R via JRI. Reason: Unable to initialize R
Jul 15, 2013 5:01:57 PM com.rapidminer.gui.r.RConsole <init>
SEVERE: Could not acquire connection to R: Could not initiate session with native R. Try using server. Reason: Could not initialize R via JRI. Reason: Unable to initialize R
Jul 15, 2013 5:01:57 PM com.rapidminer.PluginInitR initGui
SEVERE: Could not acquire connection to R. Could not load Console.

Even though that when I type env on my command line (I am using OS x) I see my line for R_HOME=/Library/Frameworks/R.framework/Resources

Does anyone have any tip on why RM won't be reading my env variables?

Thanks in advance!
Logged
Marius
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1794



WWW
« Reply #1 on: July 22, 2013, 12:23:06 PM »

How did you set your environment variables? Did you try to run RapidMiner from the very same console where you checked the R_HOME variable?

Best regards,
Marius
Logged

Please add [SOLVED] to the topic title when your problem has been solved! (do so by editing the first post in the thread and modifying the title)
Please click here before posting.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to: