Pages: [1]
  Print  
Author Topic: The ExampleSet has no examples  (Read 2291 times)
caste
Newbie
*
Posts: 10


« on: July 12, 2008, 12:36:14 PM »

Hi,
I get a similar error in my process. Inside the XVal (Cross Validation), till the Naive Bayes learner everything works great, but in the second operator (the OperatorChain) i can't get my ExampleSet and the ModelApplier obviously returns an empty result, which gives me an error in the ClassificationPerformance operator.
 
The error returned is "The ExampleSet has no examples".

Here a screenshot of a breakpoint after the ModelApplier: http://i35.tinypic.com/wgt3bk.png
Here a screenshot of the Cross Validator operator: http://i33.tinypic.com/2jcvhww.png
Here a screenshot of the NaiveBayes learner: http://i37.tinypic.com/5b4o4j.png

Here is che XML (note, I've updated the Text-Plugin up to the 4.1 version, with the correction of the DatabaseExampleSource bug)
 
 
<operator name="Root" class="Process" expanded="yes">
<operator name="Database Source" class="DatabaseExampleSource">
<parameter key="database_url" value="jdbc:mysql://localhost:3306/tesi"/>
<parameter key="id_attribute" value="indice"/>
<parameter key="label_attribute" value="label"/>
<parameter key="password" value="OB3A2Q0OV20="/>
<parameter key="query" value="/*&#10;&#09;Interrogazione Database&#10;*/&#10;&#10;&#10;&#10;SELECT indice, CONCAT(empty1, &#39; &#39;, indirizzo, &#39; &#39;, empty2) AS text_source, class AS label&#10;FROM `outrec2` &#10;WHERE indirizzo IS NOT NULL AND NOT (indirizzo=&#39;&#39;)&#10;LIMIT 0 , 3"/>
<parameter key="username" value="root"/>
</operator>
<operator name="StringTextInput" class="StringTextInput" expanded="no">
<parameter key="filter_nominal_attributes" value="true"/>
<list key="namespaces">
</list>
<operator name="StringTokenizer" class="StringTokenizer">
</operator>
<operator name="StopwordFilterFile" class="StopwordFilterFile">
<parameter key="file" value="D:\Tesi\stopwords.txt"/>
</operator>
<operator name="TokenLengthFilter" class="TokenLengthFilter" activated="no">
<parameter key="min_chars" value="3"/>
</operator>
<operator name="PorterStemmer" class="PorterStemmer" activated="no">
</operator>
</operator>
<operator name="XValidation" class="XValidation" expanded="yes">
<parameter key="sampling_type" value="shuffled sampling"/>
<operator name="NaiveBayes" class="NaiveBayes">
<parameter key="keep_example_set" value="true"/>
<parameter key="use_kernel" value="true"/>
</operator>
<operator name="Analyzer" class="OperatorChain" expanded="yes">
<operator name="ModelApplier" class="ModelApplier">
<list key="application_parameters">
</list>
</operator>
<operator name="ClassificationPerformance" class="ClassificationPerformance">
<list key="class_weights">
</list>
<parameter key="classification_error" value="true"/>
<parameter key="main_criterion" value="classification_error"/>
</operator>
</operator>
</operator>
</operator>
 
 
 
 
Thank you
Logged
Ingo Mierswa
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1226



WWW
« Reply #1 on: July 12, 2008, 06:54:19 PM »

Hello,

just a guess: could it be that you have less then 10 texts? Just set the cross validation into "leave-one-out" mode and check again. The leave-one-out mode should also work if you have only few examples.

Cheers,
Ingo
Logged

Did you try our new Marketplace? Upload or download new Extensions, add comments, and organize your operators. Have a look at  http://marketplace.rapid-i.com
caste
Newbie
*
Posts: 10


« Reply #2 on: July 14, 2008, 04:09:16 PM »

I tried to insert 20 texts, but it still doesn't work. So I've activated the rapidminer.general.debugmode in my preferences and the error that I get is:

ArrayIndexOutOfBoundsException
Process failed
Message: 17

And the window allows me to send a bug report.
If i set the cross validation into "leave-one-out" mode I get the same problem, but the Message changes in "Message: 18".
A curious thing is that if I use another learner such as LibSVMLearner it seems to work.
Logged
Ingo Mierswa
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 1226



WWW
« Reply #3 on: July 15, 2008, 08:53:59 AM »

Hi,

could you please make a screenshot directly after the StringTextInput? So we could have a look at the structure of the data set (meta data and data view if they are not too sensible). Maybe this gives us an idea where to search for a problem.

Cheers,
Ingo
Logged

Did you try our new Marketplace? Upload or download new Extensions, add comments, and organize your operators. Have a look at  http://marketplace.rapid-i.com
caste
Newbie
*
Posts: 10


« Reply #4 on: July 15, 2008, 12:27:16 PM »

The data after the DatabaseExampleSource:
     http://i35.tinypic.com/2qiwyfm.png

The data after the StringTextInput:
     http://i33.tinypic.com/2ep2dci.png

The meta-data after the StringTextInput:
     http://i34.tinypic.com/18hi4z.png

The MySQL database table screenshot:
     http://i33.tinypic.com/2up6yxe.png
Logged
caste
Newbie
*
Posts: 10


« Reply #5 on: September 03, 2008, 01:26:36 PM »

I've updated to version 4.2 and everything works fine. Thank you Ingo and sorry for disturb!
Logged
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to: